Περίοδος 1979-1990

Τα έργα και οι δράσεις των Διοικήσεων στη δεκαετία αυτή αποτέλεσαν τον κορμό των μετέπειτα δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων της Ε.Β.Θ.
Σημείο αναφοράς αποτελεί η αγορά ιδιόκτητου εντευκτηρίου.
Σημαντική δραστηριότητα της Ένωσης υπήρξε η έκδοση της τρίμηνης δωδεκασέλιδης «Φωνής του Βάβδου» το 1986. Η εφημερίδα γίνεται το βήμα όλων των Βαβδινών και ο τρόπος επικοινωνίας και προβολής δραστηριοτήτων και των προβλημάτων της Ένωσης και της κοινότητας. Παράλληλα εκδίδεται γα πρώτη φορά 12σέλιδο έγχρωμο ημερολόγιο.
Ιδρύεται επίσης τράπεζα αίματος και καθιερώνεται κάθε καλοκαίρι με συνεργασία με το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ αιμοδοσία, με την οποία εξασφαλίζονται αρκετές φιάλες αίματος, με το οποίο εξυπηρετούνται οι ανάγκες των μελών της Ένωσης σε αίμα.
Την δεκαετία αυτή αρχίζει τη λειτουργία του το παιδικό τμήμα ζωγραφικής της Ένωσης, δημιουργείται μουσικοχορευτικό συγκρότημα ενηλίκων και μικτή πολυμελής παραδοσιακή χορωδία. Επιπλέον, καθιερώνεται ετήσια βράβευση αριστούχων μαθητών, διοργανώνονται παιδικές χριστουγεννιάτικες και αποκριάτικες γιορτές, καθώς και συναντήσεις γλεντιού στο εντευκτήριο της Ένωσης.
Στις πολιτιστικές δραστηριότης συγκαταλέγεται η μαγνητοφώνηση και κυκλοφορία πέντε κασετών με τραγούδια του Βάβδου και τις περιοχές από τη χορωδία της Ένωσης με παραδοσιακά όργανα και με φροντίδα του Μενέλαου Παπαργυρίου.
Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων και με παρουσία όλων των αρχών της Χαλκιδικής γίνεται η αποκάλυψη της μαρμάρινης πλάκας στο σπίτι που γεννήθηκε ο Νικόλαος Γερμανός και η αποκάλυψη της προτομής του Νικολάου Γερμανού στο προαύλιο του κοινοτικού γραφείου του Βάβδου.