Περίοδος 1990-2000

Μια από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες της Ένωσης είναι η διημερίδα στις 1-2/9/1991 στο Δημοτικό Σχολείου του Βάβδου Χαλκιδικής με θέμα «Προοπτική και Ανάπτυξη Ορεινής Οικονομίας Βάβδου Χαλκιδικής» από πανεπιστημιακούς καθηγητές και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και η δημοσίευση των πρακτικών της διημερίδας στο βιβλίο «Βάβδος, διαδρομή στο χρόνο» με πλήθος ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία, με τραγούδια και έθιμα του Βάβδου.
Ακόμη, προτεραιότητα της Ε.Β.Θ. αποτέλεσε η συμπαράσταση στην Κοινότητα για την επίλυση των προβλημάτων, όπως της διαπλάτυνσης και ασφαλτόστρωσης του αυτοκινητόδρομου από διακλάδωση του οδικού δικτύου Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου με Βάβδο μήκους 5 χιλιομέτρων και της κατασκευής ασφαλτοστρωμένου δρόμου από Βάβδο με Σήμαντρα, μήκους 8 χιλιομέτρων, που παραδόθηκε στην κυκλοφορία το 1993.
Το 1996 η «Φωνή του Βάβδου» γίνεται έγχρωμη (52ο φύλλο) ενώ κυκλοφορεί Τουριστικό Φυλλάδιο για το Βάβδο το 1998.
Την δεκαετία αυτή αρχίζουν τη λειτουργία τους τα χορευτικά τμήματα παίδων και νέων. Διοργανώνονται εκδρομές σε περιοχές της Ελλάδας, δίνοντας την ευκαιρία στους Βαβδινούς να γνωρίσουν τις ομορφιές της χώρας, φέρνοντας τους παράλληλα πιο κοντά μεταξύ τους.
Επιπλέον οργανώνεται η νεολαία του Βάβδου, η οποία δραστηριοποιείται σε πολιτιστικά δρώμενα και περιβαλλοντικά ενδιαφέροντα.
Επιστέγασμα του έργου της Ε.Β.Θ. υπήρξε η ίδρυση Λαογραφικής συλλογής από παλαιά αντικείμενα της λαϊκής και αγροτικής ζωής των κατοίκων του Βάβδου με τη συνεργασία του Λαογραφικού μουσείου Θεσσαλονίκης, στο ισόγειο του Δημοτικού Σχολείου Βάβδου, το οποίο λειτουργεί για τους επισκέπτες του Βάβδου την Κυριακή 17 Αυγούστου το 1997.
Το Εντευκτήριο ανακαινίζεται και εξοπλίζεται.