Αρχική - Ένωση Βαβδινών Θεσσαλονίκης

Ο πολιτιστικός σύλλογος των απανταχού Βαβδινών, που έχει τις ρίζες του στις αρχές του 20ου αιώνα.
Η αύξηση του πληθυσμού στην γενέτειρά μας, στον Βάβδο Χαλκιδικής και οι μικρές δυνατότητες που υπήρχαν για να κρατήσουν όλους τους κατοίκους στο χωριό, δημιούργησε ένα μεταναστευτικό ρεύμα προς άλλα χωριά και πόλεις της χώρας μας και κυρίως την Θεσσαλονίκη.
Για τον συντονισμό, την αλληλοβοήθεια των Βαβδινών και την από κοινού βοήθεια στην επίλυση των προβλημάτων την Κοινότητας Βάβδου, ιδρύεται η Ένωση Βαβδινών Θεσσαλονίκης στις 16 Απριλίου 1920.
Η Ένωση Βαβδινών Θεσσαλονίκης «αποβλέπει στην επικοινωνία και σύσφιξη των κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των μελών, στην αλληλοβοήθεια, στην συνεργασία, στην συνυποστήριξη και πρόοδο των, στην καταγραφή, προώθηση και επίλυση των παντοειδών προβλημάτων των Βαβδινών Θεσσαλονίκης και των προβλημάτων της ιδιαίτερης πατρίδας, του Βάβδου Χαλκιδικής», σύμφωνα με το καταστατικό.
Στα 90 αυτά χρόνια ζωής της, η Ένωση έχει να επιδείξει πλούσια πολιτιστική δράση μέσα από παρεμβάσεις, ενέργειες και πρωτοβουλίες της.
Σήμερα η Ένωση Βαβδινών Θεσσαλονίκης διαθέτει χορευτικό τμήμα παίδων, νέων και ενηλίκων, παιδικό τμήμα ζωγραφικής, χορωδία ενηλίκων και τράπεζα αίματος στο Νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ». Παράλληλα, οργανώνει εκδρομές και πολιτιστικά δρώμενα, χορούς και συνεστιάσεις, καθώς επίσης ημερίδες και ομιλίες τοπικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος και εκδηλώσεις για να τιμήσει τα άξια τέκνα της και όσους συμπαραστέκονται και βοηθούν το έργο της. Επιπλέον, οργανώνει για τα παιδιά Χριστουγεννιάτικες και αποκριάτικες γιορτές μοιράζοντας δώρα και βραβεύει αριστούχους μαθητές με βραβεία και χρηματικά έπαθλα. Ο Σύλλογος εκδίδει 12σέλιδη 3μηνη έγχρωμη εφημερίδα, τη «Φωνή του Βάβδου», ετήσιο ημερολόγιο και βιβλία με αναφορά πάντοτε στον Βάβδο. Σημείο αναφοράς αποτελεί και η δημιουργία λαογραφικής συλλογής στη γενέτειρά μας.
Σας καλωσορίζουμε στη διαδικτυακή σελίδα μας και σας καλούμε να γνωρίσετε το Σύλλογο και τις δραστηριότητές μας.
Καλή περιήγηση!